Daisy besöker Bromma!

Foto: Hans Groby

2014-07-18

Text: Robert Malmstedt, samt utdrag ur boken “Daisy Love Story” av Michael Sanz

Nu på lördag den 19 juli samt tisdagen den 22 juli mellanlandar Daisy på Bromma för att ta upp och lämna passagerare på rundflygning över södra skärgården samt en flygning till Mariehamn på Åland. Passa på att åka ut till Bromma flygplats då och visa att vi har saknat henne!

I 30 år har Flygande Veteraner haft DC-3:an Daisy baserad på Bromma flygplats och glatt såväl flygplatsens ledning, passagerare, flygentusiaster och boende runt flygplatsen. I samklang med Bromma flygplats kulturhistoriska värde har Daisy varit en glimrande juvel. Flygplatsens personal vittnade om hur roligt de tyckte att det var att ha en DC-3 på Bromma. Hon hade blivit något av en symbol, nästan en maskot, för flygplatsen. För flygledarna på Bromma kom våren samma dag som Daisy landade efter sin vinterförvaring på någon annan flygplats. Säkert kvittrade då redan sånglärkan över Brommas vida gräsytor, men det var med Daisy som kom med våren.

När Bromma flygplats 2010 såldes till Swedavia med betydligt tydligare vinstkrav försvann tillmötesgåendet, förståelsen och dialogen. Samtal och diskussion ersattes av hot och ultimata. Detta ledde slutligen till att Daisy avhystes från flygplatsen, tillsammans med allt annat allmänflyg. Den nya flygplatsägaren ville uteslutanden betjäna kommersiellt flyg.

Nu har Daisy funnit ett nytt hem på Västerås flygplats. Många runt Bromma har undrat var hon har tagit vägen. De saknar hennes trivsamma mullrande när hon startade från Bromma på väg till någon spännande plats eller var på väg tillbaka hem.

I samband med en rundflygning runt skärgården samt en flygning till Mariehamn så kommer dock Daisy att mellanlanda på Bromma för att ta upp och släppa av passagerare vid Grafair. Det vore roligt om många kom ut till Bromma och välkomnade henne och visar att vi saknar henne på Bromma! Hon kommer att starta från Västerås på tider enligt nedan. Flygtiden till Bromma är ca. 20-30 minuter.

Lördagen den 19 juli - rundflygning runt södra skärgården. Start från Västerås kl. 13.00 och landning på Bromma ca. 20-30 minuter senare. Daisy startar och gör en rundflygning och återkommer till Bromma efter denna, innan hon återvänder till Västerås. Möjlighet att se två landningar och två starter.

Tisdag den 22 juli - Flygning från Västerås till Mariehamn med mellanlandning på Bromma på vägen ut samt på återvägen på eftermiddagen. Start från Västerås kl. 09.00 och landning på Bromma ca. 20-30 minuter senare. Möjlighet att se landning och start på morgonen samt landning och start på eftermiddagen, exakt tid kan ej ges.

Passa på att åka ut till Bromma flygplats dessa datum och visa att vi har saknat Daisy på Bromma!